Sompion luonnonpuisto

Sompion luonnonpuisto säilyttää luontoa ajalta ennen Lokan tekojärveä. Alueella saa liikkua vain merkityillä reiteillä jalan, polkupyörällä ja lumikengillä.

Sompion luonnonpuiston säännöt ja vinkit

Luonnonpuistossa pätevät eri säännöt kuin esimerkiksi kansallispuistossa tai muualla Suomen luonnossa. Luonnonpuistossa on luvallista kulkea ainoastaan virallisilla reiteillä, eikä niiltä tule poiketa. Sompion luonnonpuistossa on kaksi virallista reittiä: toinen on yllä kerrottu seitsemän kilometrin rengasreitti Pyhä-Nattaselle, ja toinen on Ruijanpolku. Ruijanpolku on ikivanha, historiallinen kulkureitti. Sitä pitkin on mahdollista vaeltaa suuntaansa 35 kilometrin matka Sompiojärven ja Saariselän välillä. Ruijanpolku tekee piston myös Terävä-Nattasen huipulle.

Sompion luonnonpuistossa kesä- tai syysaikaan vieraillessa kannattaa poiketa tulistelemaan ja vaikka melomaankin myös Sompiojärvelle. Metsähallituksen ylläpitämän, järven rannalla sijaitsevan taukopaikan luo johtaa soratie, jolla ei ole talvikunnossapitoa. Taukopaikalla on kotia ja tulipaikkoja, lintutorni sekä venelaituri. Melojat voivat lähteä tästä tutustumaan järvenrantakohteisiin. Käymisen arvoinen on esimerkiksi Lokan tekojärven alle suurimmaksi osaksi jäänyt Mutenian kylä, jonka muutamia rakennuksia on edelleen järven rannalla. Veneestä käsin on mahdollista katsella myös suurnoita Akmeelin hautapaikkaa, jonka luo ei luonnonpuiston sääntöjen valossa ole luvallista kävellä.

Lue lisää: Sompion luonnonpuiston säännöt Luontoon.fi-sivustolla.

Pin It on Pinterest

Share This