Koe Sompio kesällä

Sompiossa voit kokea luonnon täydellisen rauhan sekä uskomattoman kirkkaana paistavan keskiyön auringon.

Pyhä-Nattanen sopii päiväretkeilijälle

Upea Pyhä-Nattanen on Sompion kuuluisimpia tuntureita. Retkellä pääset nauttimaan Sompion luonnon mykistävästä kauneudesta.

Pyhä-Nattanen sijaitsee Sompion luonnonpuistossa ja sen huipulta on upea ihailla vaikkapa yötöntä yötä. Terävähuippuisia Nattastuntureita on yhteensä kuusi, mutta luonnonpuiston sääntöjen valossa vain kahdelle niistä – Pyhä- ja Terävä-Nattaselle – saa retkeillä. Jääkausi ei saanut hiottua Nattasia pyöreiksi kuten muita tuntureita, koska Nattaset ovat kovaa, punaista graniittia.

Retkeilijän on helpointa nousta Pyhä-Nattaselle, mutta seitsemän kilometriä pitkä rengasreitti vaatii peruskuntoa ja sisältää vaativiakin osuuksia etenkin kivikkoisuutensa vuoksi. Reitin voi kiertää myötä- tai vastapäivään. Myötäpäivään kierrettäessä saavutetaan laavu jo parin kilometrin matkan jälkeen, hyvissä ajoin ennen huippua.

Reitin alussa kuljetaan lumoavan lappilaisen metsän halki. Huippua lähestyttäessä nousu on jyrkkää. Paikoin on edettävä kieli keskellä suuta, sillä ylitettävänä on massiivisista kivistä muodostuva rinne. Pian huomaat, että tässä maisemassa ei tee mielikään kiirehtiä: näköala on aivan uskomaton. Mitä ylemmäs nouset, sitä paremmin näet Nattasten tunturirivin, suurena sinisenä siintävän Lokan tekojärven, kauniin Sukkulalammen sekä muun muassa Sokostin tunturialueen kaukana Venäjän suunnalla. Toivottavasti kamerasi akku on ladattu ja muistikortilla tilaa!

Pyhä-Nattasen huipulla on myös graniittisia kivitooreja. Toorit ovat erikoisen näköisiä kivimuodostelmia ja monien metrien korkuisia. Toorien päältä on esteetön näköala kaikkiin ilmansuuntiin, ja tässä kannattaakin istahtaa rauhassa ihailemaan maisemaa ja juoda vaikka kahvit termarista. Tämä on ikivanha saamelaisten pyhä paikka, toorit ovat jumalolentojen koteja. Kunnioitathan paikan pyhyyttä.

Pyhä-Nattasen huipulla tulet saa tehdä ainoastaan autiotuvan kaminaan. Tupa on kaikille avoin levähdyspaikka, jossa voi raapustaa myös nimensä vieraskirjaan.

Huomaathan! Pyhä-Nattasen reitin alkuun Vuotson kylästä johtava autotie ei ole ajettavissa talvisin eikä pahimman kelirikon aikaan, ja niinpä Pyhä-Nattanen sopii vain kesä- ja syyskohteeksi. Talvella näet Nattaset esimerkiksi Ison Tankavaaran huipulta, jonne johtaa huollettu rengasreitti Tankavaaran Kultakylästä.

Lue lisää: Pyhä-Nattanen Retkipaikka.fi-sivustolla

Tarinakylä -hankkeen videoissa kerrotaan tarinoita ja faktatietoa kuuden lappilaiskylästä. Lue lisää Visit Sodankylän sivuilta.

Kolme tapaa kokea Urho Kekkosen kansallispuisto

Suomen legendaarisin kansallispuisto, Urho Kekkonen, sijaitsee Sompiossa. Valtaisa erämaapuisto on mykistävä elämys, jota on kuitenkin helppo lähestyä.

Sompion luonnonpuiston säännöt ja vinkit

Luonnonpuistossa pätevät eri säännöt kuin esimerkiksi kansallispuistossa tai muualla Suomen luonnossa.

Pin It on Pinterest

Share This