Tankavaaran kulta löytyi unen perusteella

Sompion Purnumukan kylässä asuva Aslak Peltovuoma näki oudon unen kesällä 1934. Valkopartainen äijä kysyi: ”Mies kuule, haluatko tietää, missä on kultaa?"

Sompion kultakuume alkoi Sauva-Aslakin unesta

Lapissa on kautta aikojen elänyt voimakkaita tietäjiä ja shamaaneja. Kenties jokin taianomainen voima oli aikoinaan myös Sompion kultalöydön takana, sillä alueen ensimmäinen kulta löytyi unennäön perusteella: poromies Aleksanteri Peltovuoma eli Sauva-Aslak näki unessaan miehen, joka osoitti maasta tarkan kohdan, mistä löytyisi kultaa. Aslak lähetti ensin siskonpoikansa kultaa etsimään, mutta kun tämä ei löytänyt mitään, meni hän itse perässä ja löysi kullan juuri siitä, mistä ukko oli unessa sen osoittanut löytyväksi.

Löydöstä seurasi Sompion kultakuume. Yksi sen tunnetuimmista persoonista oli O.V. Itkonen, joka oli kansalaissodan puhjettua paennut Helsingistä Venäjän Arkangeliin vuonna 1918. Selvittyään Venäjän vallankumouksesta, päätyi Itkonen monien seikkailujen kautta kullankaivajaksi Tankavaaraan 1930-luvulla. Kultamuseon Mutterikämppä on alun perin hänen rakentamansa.

Tankavaarassa toimii yhä aktiivinen joukko aitoja kullankaivajia. Aslakin uneen aikoinaan ilmestyneellä miehellä oli valkoinen parta, ja ehkäpä juuri siitä johtuen voit tunnistaa monet Tankavaaran kullankaivajista muhkeasta parrasta! Kullankaivajien joukko on kuitenkin hyvin moninainen, sillä kultakuume voi iskeä niin nuoreen kuin vanhaan, mieheen kuin naiseen. Kullankaivuun nautinnosta suuri osa tulee Lapin luonnossa vietetystä ajasta. Mikä olisi taianomaisempaa, kuin huuhtoa kultaa yöttömän yön auringon paistaessa?

Kullankaivajien opastuksella sinunkin on mahdollista kokeilla ja opetella kullanhuuhdontaa ja -kaivuuta minä vuodenaikana tahansa.

Pin It on Pinterest

Share This