Villipeuralaumat vaihtuivat porotokiksi

Ennen muinoin Sompiossa vaelsi laumoittain villi- eli tunturipeuroja, joita pyydettiin muun muassa maakuoppa-ansoilla. Sittemmin villipeurat katosivat, ja tilalle tulivat norjalaisten villipeuroista jalostamat, puolivillit kotieläimet: porot.

Voit nähdä poroja missä päin Sompiota tahansa

Saamelaiset ovat kautta aikain saaneet elantonsa Lapin luonnosta: he ovat kalastaneet, metsästäneet, marjastaneet ja sienestäneet, mutta ennen kaikkea he ovat eläneet peuroista. Ennen muinoin Sompiossa vaelsi laumoittain villi- eli tunturipeuroja, joita pyydettiin muun muassa maakuoppa-ansoilla. Seikkailija Samuli Paulaharju kuvaili Sompion villipeuralaumoja teoksessaan Sompio vuonna 1939:

“Oli komea näky, kun villi peuratokka liikehti erämaissa. Sataiset sarvet keikkuivat, koparat naksuivat, kun peurat pitkin säärin juosta notkuttelivat ja sitten pelästyessään laukkasivat tuulena karkuun.”

Sittemmin villipeurat katosivat, ja tilalle tulivat norjalaisten villipeuroista jalostamat, puolivillit kotieläimet: porot. Nykyään voit nähdä poroja missä päin Sompiota tahansa. Porot elävät suurimman osan vuodesta luonnossa villeinä ja vapaina, mutta jokainen poro kuuluu jollekin poromiehelle tai -naiselle. Säännöllisesti tapahtuvissa poroerotuksissa kaikki porot kerätään aitaukseen eli erotusaitaan, jossa ne erotellaan toisistaan muun muassa omistajan ja kohtalon mukaan – tässä vaiheessa osa poroista joutuu teuraaksi. Vasat merkitään korvamerkein ja kirjataan oikeille omistajilleen. Samalla selviää, onko tokasta kadonnut poroja. Erotusten päätteeksi porot pääsevät taas jatkamaan matkaansa vapaina Lapin luonnossa aina seuraaviin erotuksiin asti.

Pin It on Pinterest

Share This