Näin saavut Sompioon

Sompio on laaja alue keskellä Lapin kauneimpia erämaita. Se on kuitenkin helppo saavuttaa paitsi autolla, myös julkisilla.

Omalla tai vuokra-autolla

Matkatessasi Sompioon, laita navigaattoriin majoituspaikkasi osoite.
Sompion alueelle on Helsingistä noin 12 tunnin ja Rovaniemeltä noin 2,5 tunnin ajomatka valtatietä nro 4 (E75) kohti pohjoista. Etelästä ajettaessa tullaan ensin Peurasuvantoon, sitten Vuotsoon ja hetkeä myöhemmin Tankavaaraan. Saapuessasi Lappiin lentäen, hankit lentokentältä vaivatta käyttöösi vuokra-auton. Autolla on usein helppo päästä myös sellaisiin Sompion alueen kohteisiin, joihin ei kulje julkisia. Tällaisia ovat mm. Purnumukan kylä sekä Sompiojärvi. Matkatessasi Sompioon, laita navigaattoriin majoituspaikkasi osoite.

Linja-autolla ja junalla

Sompioon on erittäin helppo tulla linja-autolla.
Toisin kuin monille muille erämaa-alueille, Sompioon on erittäin helppo tulla linja-autolla. Rovaniemeltä ajaa päivittäin useita bussivuoroja, joiden kyydissä pääsee sekä Peurasuvantoon, Vuotsoon että Tankavaaraan. Matkahuollon sivuilta löydät ja ostat bussimatkasi vaivatta.

Mukava tapa matkata Sompioon etelästä on hyödyntää yöjunaa. Tule yöjunalla Rovaniemelle ja nuku matkalla. Aamulla yöunista virkeänä voit vaihtaa linja-autoon, joka kuljettaa sinut ja matkatavarasi Sompioon. Löydät ja ostat junamatkasi helposti VR:n kotisivuilta.

Lentäen

Rovaniemen lentokentältä on suora linja-autoyhteys Peurasuvantoon, Vuotsoon ja Tankavaaraan.
Sompion lähimmät lentokentät ovat Ivalo (68 km), Kittilä (180 km) ja Rovaniemi (212 km). Löydä lentosi Finavian sivuilta.

Rovaniemen lentokentältä on suora linja-autoyhteys Peurasuvantoon, Vuotsoon ja Tankavaaraan. Löydät bussivuorot Matkahuollolta. Ajomatka kestää noin kolme tuntia. Kuljetusmahdollisuutta lentokentältä Sompioon kannattaa tiedustella myös majoittajalta.

Etäisyyksiä Vuotsoon

Helsinki 1027 km
Rovaniemi 219 km
Sodankylä 88 km
Ivalo 71 km
Inari 110 km
Nordkapp 475 km

Liikkuminen Sompiossa

Vuotsoon ja Tankavaaraan johtava valtatie 4 (E75) on hyväkuntoinen ja suuri tie, jonka kunnosta huolehditaan jatkuvasti. Vuotson ja Tankavaaran välillä kulkee linja-auto useita kertoja päivässä. Sompiossa on runsaasti myös pienempiä, päällystämättömiä teitä, joiden kunto on tapauskohtaista. Kuljetusmahdollisuuksia Sompion alueella kannattaa aina tiedustella majoittajalta, myös, jos mielesi tekee vesille.

Vuotsosta Sompion luonnonpuistoon ja Sompiojärvelle johtaa 15 kilometrin mittainen päällystämätön tie. Huomaathan, että toisin kuin alueen pääteitä, ei tätä pidetä talvisin auki lainkaan.

Liikenne Lapissa

Lapissa poroja voi olla tiellä missä ja milloin tahansa, eivätkä ne yleensä osaa väistää autoa. Kun havaitset poroja tiellä, hidasta vauhtia: porojen liikkeet ovat arvaamattomia. Vastaantulijan vilkuttaessa pitkiä valoja voit arvella, että edessäpäin on poroja tiellä.

Kun haluat kuvata poroja, varmista aina, ettet aiheuta vaaraa muulle liikenteelle. Autoa ei saa parkkeerata tielle mutkan tai mäen taakse, vaan parasta on etsiä kunnollinen levennys tai metsätien haara, johon voi pysähtyä.

Huomaathan, että Lapissa huoltoasemia on harvassa ja etäisyydet ovat pitkiä. Älä koskaan jätä tankkausta viime tippaan.

Mikäli et ole tottunut suomalaisiin talviajo-olosuhteisiin ja vuokraat auton, pyydä autovuokraamosta perusteelliset ohjeet turvalliseen pakkaskelillä ajamiseen.

Lue lisää

Visit Sodankylä – tutustu Sodankylän matkailutarjontaan
Lapland Above Ordinary – löydä Lapin alueen kohteet ja elämykset
Visit Finland – löydä koko Suomen matkailumahdollisuudet

Rovaniemen lentoasema

Rovaniemen lentoasema (RVN), 96101 Rovaniemi, Suomi

Kittilän lentoasema

Kittilän lentoasema, Levintie 259, 99100 Kittilä, Suomi

Ivalon lentoasema

Ivalon lentoasema, Lentokentäntie 290, 99800 Inari, Suomi

Sompio

Sompio

Rovaniemen rautatieasema

Ratakatu, 96100 Rovaniemi, Suomi

Peurasuvanto

Ivalontie 5086, 99600 Sodankylä, Suomi

Vuotso

99690 Vuotso, Suomi

Tankavaara

Tankavaara, 99690 Sodankylä, Suomi

Lokka

Lokan tekojärvi, Sodankylä, Suomi

Purnumukka

99690 Purnumukka, Suomi

Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto, Suomi

Pin It on Pinterest