Sompijolaisia

Koe tämän päivän elämäntapa Lapin erämaassa.

Moderni elävä erämaa

Sompiossa on käytössä kaikki nykyajan mukavuudet ja teknologiat, mutta luonto on edelleen voimakkaasti läsnä. Moni sompiolainen kalastaa, metsästää, sienestää ja marjastaa kuten hänen esi-isänsä jo vuosisatojen ajan. Matkailijana pääset tutustumaan aitoihin ihmisiin ja heidän elämäänsä.

Luonto elätti ahkeran

Entisajan sompiolaisen elämää sääteli luonnon kiertokulku ja Lapin kahdeksan vuodenaikaa. Jokaiselle kaudelle oli omat työnsä ja miehellä ja naisella omat roolinsa. Piti olla myös rohkea, ennakkoluuloton ja riuska. Sompiolaiset arvostivat erityisesti ahkeruutta sekä fyysistä ja henkistä voimaa.

Andreas Alariesto

Andreas Alariesto (1900–1989) oli sompiolainen itseoppinut taiteilija ja tarinankertoja. Hän toimi mm. talonmiehenä Vuotson Majalla, joka on nykyisin majatalona. Alariesto koki elämäntehtäväkseen tallettaa vanhaa Sompiota ennen kuin se katoaa.

Samuli Paulaharju: Sompio

Samuli Paulaharju (1875–1944) oli suomalainen kansanperinteen kerääjä ja kirjailija. Hän kulki jalan pitkin Suomea haastatellen ihmisiä entisajan elämänmenosta. Paulaharju teki Sompioon useita matkoja ja julkaisi 1939 kirjan Sompio – Luiron korpien vanhaa elämää, jota pidetään hänen pääteoksenaan.

Pin It on Pinterest